Shetlandpony Dennis opnieuw kampioen van de minipaardenWieringerwerf – En weer flikte pony Dennis het hem. Voor het tweede achtereenvolgende jaar veroverde hij het Nederlands dagkampioenschap voor minipaarden registratie stamboek. Eigenaresse Ciska Koomen is dolblij met de prestaties van de shetlandpony.

L-Dennis van Stal Pronkhof, dat is de officiële naam van Dennis, de shetlandpony, die normaal gesproken op een erf aan de Zeugweg rondloopt, maar afgelopen zaterdag de show stal in Bunschoten, waar hij deelnam aan het dagkampioenschap kleine maat basis typen. En niet zonder succes dus. Voor het tweede achtereenvolgende jaar was hij het mooiste paard in zijn klasse, en voor het derde achtereenvolgende jaar pakte hij de eerste premie. Al met al zijn deze prestaties goed voor het predikaat ‘superster’. Als zodanig is hij ook opgenomen in het stamboek. Eigenaresse Ciska Koomen is dolgelukkig met de excellente prestaties van haar pony. Nadat ze hem eerst een jaar had verzorgd, nam ze het twee jaar geleden voor een prikkie over van buurtbewoonster Tamara Floor, die de pony voor de aardigheid had en hem vooral gebruikte als een soort veredelde grasmachine. Maar hij was tot meer in staat dan zijn buik rond te eten, zo ontdekte Koomen toen ze Dennis na enige voorbereiding liet meedoen aan het nationale kampioenschap voor minipaarden. De shetland bleek in smaak te vallen bij de ‘kenners’ en veroverde meteen een eerste premie.
“De jury kijkt naar de bouw van de pony en naar de wijze waarop hij zich voortbeweegt. Een van de sterke troeven van Dennis is dat hij goed recht op de benen staat en een sterke uitstraling heeft. Bovendien staat alles goed in verhouding tot elkaar”, vertelt Ciska Koomen, die er wel schik in heeft dat Dennis een stuk of dertig concurrenten achter zich heeft gelaten, waaronder minipaarden van duizenden euro’s.
Dennis is een shetlandpony, maar dat moet je eerst nog maar eens zien te bewijzen, wil je mee mogen doen aan de kampioenschappen die speciaal voor dit ras worden gehouden. “Dennis heeft niet de juiste papieren om mee te mogen doen aan kampioenschap oor shetlandpony’s. Daarvoor moet namelijk de afstamming van de ouders op papier staan en dat is bij Dennis niet het geval. Daarom kunnen we alleen meedoen aan het kampioenschap voor minipaarden. Voor deze categorie geldt die eis namelijk niet. Het is echter nog maar de vraag of dat nadelig is. De concurrentie bij de shetlandpony’s is veel groter, waardoor de eisen ook veel strenger zijn. Ik weet niet of Dennis dan ook zulke hoge ogen zou hebben gegooid”, zegt Koomen.

Duitse herder
Dennis kwam uit in de klasse minipaarden. Maximaal 1.06 meter mogen ze zijn. Zelf is hij 94 centimeter. Een kleintje zou je zeggen, maar de werkelijkheid is anders. “De trend is dat het formaat van de minipaarden steeds kleiner wordt. Daar wordt echt op geselecteerd en gefokt. Vooral in het oosten en zouden van het land zijn de miniatuurpaarden in trek. Dan hebben we het over pony’s ter grootte van een Duitse herder. Als je dat daar tegen afzet, is Dennis best groot en grof.”
Ciska Koomen heeft er al veel aan gedaan om Dennis in Bunschoten zo goed mogelijk voor de dag te laten komen. Een pony in topconditie te brengen, is niet zomaar even in een dag geregeld. Zoals gezegd staan shetlandpony’s erom bekend dat ze enorm goede grasmaaiers zijn. Laat hen op een stuk grasland onbelemmerd hun gang gaan, en de kilo’s vliegen eraan. Een dikke pony heeft geen schijn van kans op een keuring van het Nederlands minipaarden registratiestamboek. Daarom is het zaak om met een goed getraind dier mee te doen. “Een paar maanden voordat hij meedoet aan het kampioenschap, ga ik met hem aan de slag. Het is dan vooral zaak om hem op dieet te zetten, zodat hij afvalt. Daarnaast beweeg ik veel met hem. Door lichaamsbeweging nemen zijn spieren in omvang toe. Vlak voordat hij daadwerkelijk ter keuring gaat, wordt hij nog geschoren. Dan komen zijn spieren beter uit en dan vertoont hij ook meer gelijkenis met een minipaard in plaats van met een pony.”